Recept: Kuře na paprice
Když jsme před třemi lety KRO Kitchen otevřeli, naše kuře na paprice se stalo okamžitým bestsellerem. Vlastní směs koření na grilované kuře a nadýchaná omáčka z pečených paprik servírovaná ze šlehačkové láhve jsou tajemstvím jeho úspěchu. Ale i bez této pěnové sktruktury je omáčka skvělá a směs koření na grilované kuře koupíte v KRO Coffee. Už chybí jen recept a ten vám prozradíme právě teď. Ale samozřejmě pokud chcete kuře na paprice bez práce, u nás máte dveře otevřené.
Suroviny
- kuře
- směs koření KRO Grill
Omáčka z pečených paprik
-
2 červené papriky
- 1 velká brambora
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka tymiánu
- 5 g uzené papriky
- 50 ml bílého vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany 30%
- 60 ml zakysané smetany 30%
- olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup
- Kuře očistíme a osušíme papírovou utěrkou. Posypeme ze všech stran i zevnitř kořenící směsí KRO Grill složené především ze soli, fermentované a sušené cibule, feferonek, česneku a dalších bylinek. Koření důkladně vmasírujeme do kůže. Stehna kuřete svážeme provázkem a v lednici necháme kuře odležet do druhého dne.
- Kuře hodinu před pečením vyndáme z lednice. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře dáme na rošt na pečení drůbeže, pod rošt přidáme pekáč s vodou – aby se kuře nevysušovalo a také na výpek, který bude během pečení odkapávat.
- Kuře pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujeme píchnutím nožem kolem stehenních kostí. Po upečení necháme kuře aspoň 10 minut odpočinout, poté naporcujeme.
- Papriky očistíme, zbavíme semínek a pečeme v troubě na 200 °C po 35 minut.
- Velkou bramboru oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme v kastrolu. Po zhruba 5 minutách přidáme nahrubo nakrájenou šalotku a orestujeme dozlatova. Poté přidáme česnek, tymián, uzenou papriku a nakonec i pečenou papriku.
- Směs podlijeme vínem a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme vývar, obě smetany a povaříme.
- Rozmixujeme dohladka a následně ještě propasírujeme přes jemné síto. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Kuřecí maso vložte do připravené omáčky a podávejte spolu s bylinkovým olejem, praženými semínky a pažitkou. Jako příloha jsou skvělé pečené brambory. A ze zbylých kostí si nezapomeňte udělat vývar.