Recept: Kuře na paprice

Když jsme před třemi lety KRO Kitchen otevřeli, naše kuře na paprice se stalo okamžitým bestsellerem. Vlastní směs koření na grilované kuře a nadýchaná omáčka z pečených paprik servírovaná ze šlehačkové láhve jsou tajemstvím jeho úspěchu. Ale i bez této pěnové sktruktury je omáčka skvělá a směs koření na grilované kuře koupíte v KRO Coffee. Už chybí jen recept a ten vám prozradíme právě teď. Ale samozřejmě pokud chcete kuře na paprice bez práce, u nás máte dveře otevřené.

Suroviny

  • kuře 
  • směs koření KRO Grill 

Omáčka z pečených paprik

  • 2 červené papriky

  • 1 velká brambora 
  • 1 šalotka 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 5 g uzené papriky
  • 50 ml bílého vína
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany 30% 
  • 60 ml zakysané smetany 30% 
  • olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Kuře očistíme a osušíme papírovou utěrkou. Posypeme ze všech stran i zevnitř kořenící směsí KRO Grill složené především ze soli, fermentované a sušené cibule, feferonek, česneku a dalších bylinek. Koření důkladně vmasírujeme do kůže. Stehna kuřete svážeme provázkem a v lednici necháme kuře odležet do druhého dne.
  2. Kuře hodinu před pečením vyndáme z lednice. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře dáme na rošt na pečení drůbeže, pod rošt přidáme pekáč s vodou – aby se kuře nevysušovalo a také na výpek, který bude během pečení odkapávat. 
  3. Kuře pečte zhruba hodinu, dokud nebude kůrka kuřete zlatá a vypečená ze všech stran. Propečení zkontrolujeme píchnutím nožem kolem stehenních kostí. Po upečení necháme kuře aspoň 10 minut odpočinout, poté naporcujeme. 
  4. Papriky očistíme, zbavíme semínek a pečeme v troubě na 200 °C po 35 minut. 
  5. Velkou bramboru oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme v kastrolu. Po zhruba 5 minutách přidáme nahrubo nakrájenou šalotku a orestujeme dozlatova. Poté přidáme česnek, tymián, uzenou papriku a nakonec i pečenou papriku. 
  6. Směs podlijeme vínem a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme vývar, obě smetany a povaříme.
  7. Rozmixujeme dohladka a následně ještě propasírujeme přes jemné síto. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. 
  8. Kuřecí maso vložte do připravené omáčky a podávejte spolu s bylinkovým olejem, praženými semínky a pažitkou. Jako příloha jsou skvělé pečené brambory. A ze zbylých kostí si nezapomeňte udělat vývar. 

Dobrou chuť!