Recept: pečená řepa s dýní
Každé roční období má své typické suroviny. S podzimem přichází čas hub a dýní. Pokud tápete, co s oranžovou tykví jiného než polévku, máme pro vás tip. Recept na pečenou řepu s dýní hraje stejnými barvami jako podzimní listí. Do aktuální sezony se tak skvěle hodí.
Suroviny
Pečená zelenina
- 1 dýně hokkaidó
- 3 červené řepy
- 1 svazek čerstvého špenátu
- 2 bobkové listy
- 1 lžička muškátového květu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- olivový olej
Batátové chipsy
- 2 batáty
- olej
- sůl
Ořechová omáčka
- 100 g parmezánu
- 70 g vlašských ořechů
- 10 g česneku
- 200 g zakysané smetany (30%)
- sůl
- citronová šťáva
Pikantní strouhanka
- 100 g strouhanky
- 1 lžička sušeného chilli
- olej
Postup
- V hmoždíři nebo mixéru rozemeleme koření (bobkový list, muškátový květ, tymián a rozmarýn) na pečenou zeleninu najemno. Smícháme se solí a směsí posypeme očištěnou a na větší kousky nakrájenou řepu a dýni. Okořeněnou zeleninu zakapeme olejem a pečeme na 200 °C přibližně 20 minut (řepa i dýně by měly být na skus, do poloměkka). Na konec pečení přidáme do pekáče očištěný a osušený špenát.
- Vlašské ořechy opečeme v troubě nasucho (180 °C, 10 minut). Parmezán nastrouháme a spolu s česnekem a ořechy rozmixujeme do hladké pasty. Dále zašleháme zakysanou smetanu. Dochutíme solí a citronovou šťávou a v rendlíčku pomalu ohřejeme.
- Batáty oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osmažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje – zhruba pět minut, aby byly křupavé. Nakonec osolíme.
- Strouhanku zvolna opečeme dozlatova na oleji, přidáme chilli, zamícháme a necháme oschnout na ubrousku.
- Pečenou zeleninu podáváme s chipsy z batátů. Přidáme ořechovou omáčku a posypeme dochucenou strouhankou.