Recept: SUŠENKY S ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM

Rohlíčky, linecké cukroví nebo vosí hnízda patří mezi nejklasičtější druhy cukroví. Pokud ale hledáte něco méně tradičního, čím ozvláštnit štědrovečerní tabuli, vyzkoušejte naše sušenky s arašídovým krémem. Z uvedeného množství surovin vytvoříte zhruba 25 kusů sušenek.


Suroviny

SUŠENKY

  • 200 g špaldové mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice 
  • 0,5 lžičky soli
  • 200 g změklého másla
  • 100 g arašídového másla 
  • 100 g cukru 
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 vejce 
  • 50 g nasekaných arašídů
  • 100 g ovesných vloček 

Arašídový krém

  • 200 g arašídového másla 
  • 200 g změklého másla 
  • 100 g moučkového cukru 
  • 1 lžička soli
     
  • hrušková povidla 
  • pražené, lehce osolené arašídy

POSTUP

  1. Začneme těstem. Změklé máslo vyšleháme s arašídovým máslem do konzistence majonézy. Přidáme cukr a znovu zašleháme do pěny. Nakonec vmixujeme vejce.
  2. Smícháme všechny sypké věci a na dvakrát přimícháme k máslové pěně. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne v lednici.
  3. Hodinu před tím, než budeme chtít sušenky péct, si vyndáme těsto z lednice. Změklé těsto postupně rozválíme mezi dvěma pečicími papíry (pokud cítíme, že je potřeba přidat trochu mouky, klidně přidáme). 
  4. Vykrájíme kolečka a to horní před pečením posypeme orestovanými a lehce osolenými arašídy. Poté dáme péct na 12–14 minut do trouby předehřáté na 170 °C. 
  5. Než sušenky po vytažení z trouby vychladnou, připravíme si krém. Stačí všechny ingredience dohromady vyšlehat v míse. Poté nadávkujeme krém na spodní sušenku (nejlépe to jde s cukrářským sáčkem, ale fungovat bude i lžíce). Na krém navrstvíme hrušková povidla nebo třeba rybízový džem a slepíme.