Recept: tempeh
Vyrobit si domácí tempeh nevyžaduje sice mnoho surovin, ale jeho příprava zabere několik dní. Přesto je to celkem jednoduché a většinu práce za vás odvede starter. Proto se s vámi podělíme o recept na náš tempeh, abyste ho mohli zkusit i doma. Nebo přijďte ochutnat k nás do KRO, tempeh máme na menu ve všech třech.
Suroviny
- 300 g žlutého půleného hrachu
- 100 g fazolí
- 10 g octu
- 1,5 g starteru (Rhizopus oligosporus culture)
Postup
- Hrách a fazole namočíme zvlášť přes noc. Druhý den luštěniny (každou zvlášť) uvaříme do poloměkka a scedíme. Dokud jsou ještě horké, přidáme ocet, který se odpaří. Poté dáme doschnout na utěrku.
- Poté smícháme hrách a fazole do jedné nádoby a pořádně promícháme. Zaprášíme starterem a opět důkladně promícháme. Dáme do sáčku a zavakuujeme.
- Sáček propícháme z obou stran jehlou, rozestup mezi otvory necháme zhruba jeden centimetr. Vložíme do trouby rozehřáté na 30-33 °C a necháme takto 2-3 dny, dokud se tempeh zcela nepokryje bílou plísní.
- Po vyndání z trouby dáme spařit na 80 °C po 40 minut. Následně tempeh nakrájíme na dvoucentimetrové plátky, opečeme dozlatova na (hnědém) másle a servírujeme například se zeleninovým salátem.