Recept: Žemlovka

Co se starým pečivem? Využití je hned celá řada od strouhanky přes křupavé krutony do polévky až po báječnou žemlovku jako dezert po nedělním obědu. Podělíme se s vámi o recept na tu svou, kde tajnou ingrediencí je trocha bourbonu. 

Suroviny

  • 250 g starého bílého pečiva
  • 200 g mléka
  • 2 vejce
  • 10 g cukru
  • 10 ml bourbonu
  • 10 g másla
  • 40 ml smetany

Postup

  1. Pečivo nakrájíme na kostky zhruba o velikosti 1,5 cm. Z vajec oddělíme žloutky a bílky vyšleháme do pevného sněhu.
  2. Veškeré ingredience vyjma sněhu smícháme v míse a necháme 1 hodinu odležet. Poté vmícháme sníh a směs vložíme do vymazaného pekáče a přikryjeme alobalem.
  3. Pečeme na 180 °C po 30 minut. Následně sundáme alobal a dopékáme na 170 °C po 15 minut, aby žemlovka získala hezky zlatavou barvu.
  4. Hotovou žemlovku podáváme s vanilkovým krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou.

Dobrou chuť!