O nás

KRO = Fine-dining skill, casual vibe

Základní myšlenka KRO je úplně jednoduchá: i každodenní "obyčejné" jídlo má přinést člověku radost – tím, že je detailně promyšlené co do chuti i textury, zdravé a připravené z pečlivě vybraných primárních surovin.

Zakladatel a spolumajitel KRO Vojta Václavík působil jako kuchař ve finediningových restauracích v Česku i Norsku. Když mu došlo, že techniky a postupy ze špičkových kuchyní dokáže uplatnit i v jednodušších konceptech, byl už jen KROk od toho zpřístupnit je širšímu publiku otevřením prvního bistra na Vinohradské v roce 2019.

KRO = Od čumáčku po ocásek

A když už tyhle skvělé suroviny máte, patřičně si jich vážíte. Zpracování kuřat včetně výpeku a kostí je samozřejmost, stejně tak se ale chováme i k zelenině a dalším surovinám. Většinu z toho, co nevyužijeme přímo v restauracích, nakládáme, sušíme, měníme na různé omáčky, prachy a sirupy, fermentujeme… Nebo si s tím vyhrají naši barmani, případně experimentátoři v naší velké přípravné kuchyni ve Vršovicích; zbytky zeleniny z přípravy našeho kimchi a dalších výrobků zpracovává velký kompostér tamtéž. Plody jeho práce pak vracíme do půdy na našich záhoncích ve vnitrobloku, a kruh se uzavírá. #circularity ani #zerowaste pro nás zkrátka nejsou jenom trendy buzzwordy, ale i motor kreativity a základ naší filosofie.

KRO = VAŘÍME OD ZÁKLADU

Cokoli u nás dostanete na talíři nebo ve sklenici, pochází z prověřených zdrojů. Spoustu věcí si v naší vršovické přípravně děláme sami od základu, od chleba a sladkého pečiva po kimchi, tempeh a další fermentáty, sirupy, kombuchu, koření, omáčky nebo taveňák. 

Primární suroviny nakupujeme od dlouholetých dodavatelů, kteří to vidí podobně jako my – kuřata z farmy Druhaz, zeleninu a ovoce hlavně z farmářských trhů na Jiřáku, kam to máme z Vinohradské doslova pár kroků, mouku z kamenného mlýnku v Krišnově dvoře nebo vysočinského Pekárkova mlýna, mléko od Davida Kolmana z Krasolesí a ovesné od Živiny, vajíčka Z_louky nebo od Kubáta, sýry ze Skálovy mlékárny, uzeniny od řezníka Jirky ze Střimelic, cidery a naturální víno od našich kamarádů, kteří se při jejich výrobě obejdou bez chemie…

Víme, že by to měla být samozřejmost, ale přijde nám na místě zdůraznit, že bez těchto lidí bychom nemohli dělat KRO tak, jak nám připadá správné.

Mít dodavatelskou síť postavenou jinak než na spoustě rešerší, vzájemného respektu k práci toho druhého, spolehlivosti a přátelských vztazích si ani neumíme představit.

KRO = Na počátku bylo kuře

No, vlastně tak úplně ne – bistro na JzP bylo zpočátku založené i na grilovaných uzených kolenech, ale brzy nám došlo, že o naši dětskou junk food lásku, grilovaná kuřata ze stánku, je mnohem větší zájem, a o hlavním obyvateli naší rotisserie i symbolu KRO Kitchen bylo rozhodnuto.

Děláme ho bez kompromisů, zato s maximem chuti: z kvalitních kuřat den předem naložených v naší vlastní ultra-umami kořenící směsi (fermentovaná cibule, feferonky a bylinky.) Pomalu do zlatova upečeme v rotisserii a servírujeme v signature kombech, salátech i do klasik jako kuře na paprice.

KRO = Pohostinství

V norských městech a přístavech často narazíte na motoresty nebo hospůdky s nápisem KRO. Vojtovi Václavíkovi se ta výrazná tři písmena zalíbila i jako možný název pro bistra, na která už si tehdy myslel, “a když mi známí řekli, že se to norské slovo správně čte 'krů', což zase v angličtině znamená parta, nebylo co řešit. Mládí mám totiž spojené se svou pouliční crew, s kamarády, se kterými jsme malovali graffiti a vyváděli různé průsery," vysvětluje, jak se zážitky ze strašnického dospívání i norské gastronomie spojily v jeho vysněné [krů].

KRO = Umami všude a všem

Věříme, že skvěle najíst a napít si zaslouží každý náš host, bez ohledu dietní preference nebo omezení. Umami přece nedělá jen tatarák – naopak, baví nás najít ho a naboostovat v tempehu nebo zelí. (Koneckonců, miso strkáme i do vaječňáku…) Zelenině věnujeme úplně stejnou (ne-li větší) lásku jako masu, drinky bez / s malým množstvím alkoholu promýšlíme stejně do hloubky jako ty klasické. Jídelní zážitek nechceme diskvalifikovat ani nedostatkem času – naše fast casual espresso bary s pekařstvím na Jiřáku i ve Vršovicích jsou místa, kde kdykoli během dne zdravě a s chutí zaženete malý i větší hlad.

KRO = Komunita

Je to o lidech, říká se, a my si za tím stojíme na 100 %. Duch KRO je výslednicí společných sil party lidí, kteří na něm den co den makají přímo v kuchyních, na place, v pekárně a přípravně. Ale taky sítě kamarádů, umělců, spolupracovníků i už zmíněných dodavatelů, se kterými se v rámci všech našich podniků, pop-upů, collabs a dalších nápadů nadšeně potkáváme. Všechna tahle kreativita a energie dělá z KRO neustále organicky rostoucí společenství, a tím zároveň i lepší, živější podniky, ve kterých nás prostě baví být.

PRÁCE V KRO

Chceš být součástí naší [krů]? Mrkni, koho aktuálně hledáme, nebo se nám ozvi se svou vlastní představou.