Recept: Grilovaný květák se sýrovou omáčkou

Základ nabídky našich bister tvoří grilovaná kuřata, která nakládáme do vlastní směsi koření. Ovšem stejnou váhu přikládáme i vegetariánským pokrmům plným zeleniny. Tentokrát se tedy podělíme o recept na grilovaný květák se sýrovou omáčkou. A kam pro něj? Pokud jste z Prahy, doporučujeme farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad. Cestou se stavte na něco dobrého u nás, máte to doslova přes ulici. 

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 10 kapustiček
  • 5 listů kadeřávku 
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 1 citron
  • olej
  • máslo
  • hladkolistá petržel na ozdobu

Sýrová omáčka

  • 250 ml smetany 30% 
  • 50 g zrající sýru typu parmazán 
  • 10 g dijonské hořčice 
  • 2 kapky tabasca 
  • 2 g soli
  • 15 g hnědého (přepuštěného) másla
  • 1 špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Květák, kapustičky a kadeřávek očistíme a opláchneme ve vodě. Květák rozdělíme na šestiny, kapustičky rozpůlíme a kadeřávek natrháme na kusy. 
  2. Slunečnicová semínka nasucho opečeme v troubě nebo pánvi dozlatova, osolíme a dáme stranou.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme (jako na těstoviny) a přidáme květák a kapustičky. Vaříme 2 minuty a ihned scedíme, vložíme do ledové vody, necháme vystydnout a vyndáme na utěrku okapat. 
  4. V robotu nebo hrnci smícháme ingredience na omáčku a za občasného míchání zahřejeme na 80 °C. Rozmixujeme v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka a dochutíme solí nebo sýrem (můžete experimentovat s druhy sýra i množstvím). Necháme v teple.
  5. Na rozehřátou pánev nalijeme trochu oleje a květák s kapustičkami pomalu opékáme dozlatova – přibližně 5 minut z každé strany. Po otočení přidáme trošku másla a osolíme. Na minutu přidáme natrhaný kadeřávek, celé zakápneme šťávou z citronu a ihned servírujeme. 
  6. Segmenty květáku přelijeme omáčkou, ozdobíme kapustičkami, kadeřávkem, slunečnicovými semínky a nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!