Recept: Grilovaný květák se sýrovou omáčkou
Základ nabídky našich bister tvoří grilovaná kuřata, která nakládáme do vlastní směsi koření. Ovšem stejnou váhu přikládáme i vegetariánským pokrmům plným zeleniny. Tentokrát se tedy podělíme o recept na grilovaný květák se sýrovou omáčkou. A kam pro něj? Pokud jste z Prahy, doporučujeme farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad. Cestou se stavte na něco dobrého u nás, máte to doslova přes ulici.
Suroviny
- 1 velký květák
- 10 kapustiček
- 5 listů kadeřávku
- 100 g slunečnicových semínek
- 1 citron
- olej
- máslo
- hladkolistá petržel na ozdobu
Sýrová omáčka
- 250 ml smetany 30%
- 50 g zrající sýru typu parmazán
- 10 g dijonské hořčice
- 2 kapky tabasca
- 2 g soli
- 15 g hnědého (přepuštěného) másla
- 1 špetka muškátového oříšku
Postup
- Květák, kapustičky a kadeřávek očistíme a opláchneme ve vodě. Květák rozdělíme na šestiny, kapustičky rozpůlíme a kadeřávek natrháme na kusy.
- Slunečnicová semínka nasucho opečeme v troubě nebo pánvi dozlatova, osolíme a dáme stranou.
- Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme (jako na těstoviny) a přidáme květák a kapustičky. Vaříme 2 minuty a ihned scedíme, vložíme do ledové vody, necháme vystydnout a vyndáme na utěrku okapat.
- V robotu nebo hrnci smícháme ingredience na omáčku a za občasného míchání zahřejeme na 80 °C. Rozmixujeme v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka a dochutíme solí nebo sýrem (můžete experimentovat s druhy sýra i množstvím). Necháme v teple.
- Na rozehřátou pánev nalijeme trochu oleje a květák s kapustičkami pomalu opékáme dozlatova – přibližně 5 minut z každé strany. Po otočení přidáme trošku másla a osolíme. Na minutu přidáme natrhaný kadeřávek, celé zakápneme šťávou z citronu a ihned servírujeme.
- Segmenty květáku přelijeme omáčkou, ozdobíme kapustičkami, kadeřávkem, slunečnicovými semínky a nasekanou petrželkou.