Recept: kimchi
Kimchi děláme 160 kilogramů týdně – a stále ho nemáte dost! Děkujeme! Kdyby vás přepadl jeho akutní nedostatek, můžete se zastavit v KRO Coffee a koupit si pár skleniček s sebou. Nebo se pusťte do domácí přípravy. Následující recept je na Pět kilogramů, to by snad chvíli mohlo vydržet. Jen pozor, množství zeleniny uvádíme v již očištěném stavu.
Suroviny
- 1 kg čínského zelí
- 1 kg bílého zelí
- 300 g červeného zelí
- 300 g pak choi
- 300 g fenyklu
- 300 g mrkve
- 200 g kedlubny
- 200 g ředkve
- 1 svazek ředkviček
- 100 g feferonek
- 125 g zázvoru
- 125 g česneku
- přibližně 75 g soli
Postup
- Zeleninu důkladně očistíme a nakrájíme na požadovanou velikost. Následně zeleninu zvážíme a z výsledného množství vypočítáme 2 %. Výsledek je množství mořské soli, se kterým zeleninu promícháme a necháme zhruba půl hodiny odležet.
- Zázvor, feferonky a česnek oloupeme, nakrájíme na menší kousky a umixujeme na pastu. Pokud nemáme mixér, můžeme nastrouhat najemno na struhadle. Rovnoměrně promícháme se zeleninou.
- Zeleninu naplníme do „zeláku“, kvasných nádob nebo vyvařených sklenic požadované velikosti. Zatížíme špejlí nebo vyvařeným kamenem, zalijeme zbytkem šťávy a necháme kvasit v pokojové teplotě (20 °C) týden až dva. Když je kimchi dost prokysané, přemístíme nádobu do lednice nebo studeného sklepa a postupně odebíráme tak, aby zelenina zůstala pod hladinou šťávy.
- Místo jednotlivých druhů zeleniny můžeme použít i jinou sezónní nebo seznam zúžit dle libosti. Použít můžete třeba dýni, rebarboru, pórek, tuřín, kapustu, řepu, ...
- Důležité je zachovat poměr soli a množství feferonek, česneku a zázvoru na původní množství.