Recept: pečená řepa s dýní

Každé roční období má své typické suroviny. S podzimem přichází čas hub a dýní. Pokud tápete, co s oranžovou tykví jiného než polévku, máme pro vás tip. Recept na pečenou řepu s dýní hraje stejnými barvami jako podzimní listí. Do aktuální sezony se tak skvěle hodí.


Suroviny

Pečená zelenina

  • 1 dýně hokkaidó 
  • 3 červené řepy 
  • 1 svazek čerstvého špenátu 
  • 2 bobkové listy 
  • 1 lžička muškátového květu 
  • 1 lžička rozmarýnu 
  • 1 lžička tymiánu 
  • sůl
  • olivový olej

Batátové chipsy

  • 2 batáty
  • olej 
  • sůl

Ořechová omáčka

  • 100 g parmezánu
  • 70 g vlašských ořechů
  • 10 g česneku
  • 200 g zakysané smetany (30%) 
  • sůl
  • citronová šťáva

Pikantní strouhanka

  • 100 g strouhanky 
  •  1 lžička sušeného chilli 
  • olej

Postup

  1. V hmoždíři nebo mixéru rozemeleme koření (bobkový list, muškátový květ, tymián a rozmarýn) na pečenou zeleninu najemno. Smícháme se solí a směsí posypeme očištěnou a na větší kousky nakrájenou řepu a dýni. Okořeněnou zeleninu zakapeme olejem a pečeme na 200 °C přibližně 20 minut (řepa i dýně by měly být na skus, do poloměkka). Na konec pečení přidáme do pekáče očištěný a osušený špenát.
  2. Vlašské ořechy opečeme v troubě nasucho (180 °C, 10 minut). Parmezán nastrouháme a spolu s česnekem a ořechy rozmixujeme do hladké pasty. Dále zašleháme zakysanou smetanu. Dochutíme solí a citronovou šťávou a v rendlíčku pomalu ohřejeme.
  3. Batáty oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osmažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje – zhruba pět minut, aby byly křupavé. Nakonec osolíme.
  4. Strouhanku zvolna opečeme dozlatova na oleji, přidáme chilli, zamícháme a necháme oschnout na ubrousku.
  5. Pečenou zeleninu podáváme s chipsy z batátů. Přidáme ořechovou omáčku a posypeme dochucenou strouhankou.