Recept: SUŠENKY S ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM
Rohlíčky, linecké cukroví nebo vosí hnízda patří mezi nejklasičtější druhy cukroví. Pokud ale hledáte něco méně tradičního, čím ozvláštnit štědrovečerní tabuli, vyzkoušejte naše sušenky s arašídovým krémem. Z uvedeného množství surovin vytvoříte zhruba 25 kusů sušenek.
Suroviny
SUŠENKY
- 200 g špaldové mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice
- 0,5 lžičky soli
- 200 g změklého másla
- 100 g arašídového másla
- 100 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 50 g nasekaných arašídů
- 100 g ovesných vloček
Arašídový krém
- 200 g arašídového másla
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička soli
- hrušková povidla
- pražené, lehce osolené arašídy
POSTUP
- Začneme těstem. Změklé máslo vyšleháme s arašídovým máslem do konzistence majonézy. Přidáme cukr a znovu zašleháme do pěny. Nakonec vmixujeme vejce.
- Smícháme všechny sypké věci a na dvakrát přimícháme k máslové pěně. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne v lednici.
- Hodinu před tím, než budeme chtít sušenky péct, si vyndáme těsto z lednice. Změklé těsto postupně rozválíme mezi dvěma pečicími papíry (pokud cítíme, že je potřeba přidat trochu mouky, klidně přidáme).
- Vykrájíme kolečka a to horní před pečením posypeme orestovanými a lehce osolenými arašídy. Poté dáme péct na 12–14 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
- Než sušenky po vytažení z trouby vychladnou, připravíme si krém. Stačí všechny ingredience dohromady vyšlehat v míse. Poté nadávkujeme krém na spodní sušenku (nejlépe to jde s cukrářským sáčkem, ale fungovat bude i lžíce). Na krém navrstvíme hrušková povidla nebo třeba rybízový džem a slepíme.