Recept: Žemlovka
Co se starým pečivem? Využití je hned celá řada od strouhanky přes křupavé krutony do polévky až po báječnou žemlovku jako dezert po nedělním obědu. Podělíme se s vámi o recept na tu svou, kde tajnou ingrediencí je trocha bourbonu.
Suroviny
- 250 g starého bílého pečiva
- 200 g mléka
- 2 vejce
- 10 g cukru
- 10 ml bourbonu
- 10 g másla
- 40 ml smetany
Postup
- Pečivo nakrájíme na kostky zhruba o velikosti 1,5 cm. Z vajec oddělíme žloutky a bílky vyšleháme do pevného sněhu.
- Veškeré ingredience vyjma sněhu smícháme v míse a necháme 1 hodinu odležet. Poté vmícháme sníh a směs vložíme do vymazaného pekáče a přikryjeme alobalem.
- Pečeme na 180 °C po 30 minut. Následně sundáme alobal a dopékáme na 170 °C po 15 minut, aby žemlovka získala hezky zlatavou barvu.
- Hotovou žemlovku podáváme s vanilkovým krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou.