Newsletter: Souboj tempehů a jaro v Karlíně

My čekali jaro, a zatím přišel mráz. I tak by se dal uvést náš dnešní newsletter, který měl mimo jiné informovat o spuštění provozu našich zahrádek. A to s veškerou parádou – spousta jídla, DJ, party až do noci. Na to si sice budete muset ještě počkat, ale co si můžete dát rovnou je další nálož novinek. Představíme vám nové pokrmy napříč všemi třemi KRO a novou vinnou spolupráci.

Jarní menu v Karlíně

V karlínském KRO Bistro & Baru se menu obměňuje každou sezonu a nejinak je tomu i tentokrát. Oblíbené stálice na menu jako hovězí tatarák, smažené kuře v housce nebo tempeh zůstávají, jen jsme je vyladili pro aktuální roční období. 

Vedle nich se na menu objevily i naprosté novinky. Například pečené hovězí s naší verzí koprovky. Za vyzkoušení stojí také pečená karotka s pyré z fermentované mrkve, sýrem v popelu, pistáciemi a estragonem nebo okurkový salát s tzatziki labneh, fermentovanými ředkvičkami, hořčičným semínkem a koprem. 

Nápojový lístek obohatily tři nové koktejly plné ovocných tónů a exotických chutí. Banana Bamboo (karamelizovaný banán, Amontillado sherry a vermuty Dolin Blanc a Dolin Dry), twist na Margaritu (tequila Herradura Plata, Muyu Jasmine Verte, Aperol, limetka a agáve) a KRO Army & Navy (gin Caorunn, vermut Belsazar Rosé, mandle, citron, Peychaud’s bitters).

Novinky z Jiřáku

Hned pět nových jídel vás čeká také v KRO Kitchen na Jiřího z Poděbrad. Obměnili jsme předkrmy, na menu tak nyní najdete čerstvý sýr s fermentovaným medem s chilli, bylinkami a chlebovými chipsy a krůtí špízy se zázvorovým kimchi glazé s mandlovou strouhankou, kadeřávkem a sezamem. 

Tempeh, který je v Karlíně jedním z bestsellerů, si můžete nyní vychutnat i v KRO Kitchen. Zde jej připravujeme z čočky a cizrny a servírujeme s karí z makového mléka, pošírovanými ředkvičkami, hráškem a medvědím česnekem. Vyzkoušejte oba a pak nám přijďte říct, kdo vyhrál: Karlín, nebo Jiřák?  

A nezapomeňte také na sladkou tečku! Na výběr máme dvě super novinky: rebarborový crumble s vanilkovou zmrzlinou a miso jesenkou a čokoládový mousse s lískooříškovou pralinkou, pohankovým popcornem a rakvičkou. 

Už se vám sbíhají sliny? Tak to počkejte, co si připravili v KRO Coffee. Ke snídani doporučujeme vyzkoušet rýžovou kaši s rebarborou, pistáciemi a pomerančem kandovaným v Cointreau a se spoustou hnědého másla. A kdykoli poté ochutnejte naše plněné croissanty, které máme ve dvou variantách. První je s čokoládovou ganache vyšlehanou s mascarpone, lískovým krémem, sypaný lískovým krokantem a zdobený praženými lískovými ořechy. Druhý zdobí pistáciový krém, maliny svařené s růžovou vodou a posypka z prachu z lyofilizovaných malin a pražených pistácií.

Tekutý chléb. A nejen ten

V KRO Bakery stále pečeme skvělý chleba a sladké pečivo, ale k tomu jsme stihli upéct i několik tekutých spoluprací. Spolu s vinným barem Veltlin a Jaroslavem Osičkou jsme dali hlavy dohromady a vytvořili Tramín, který zrál rok v dubových sudech. Víno je šťavnaté a nebezpečně pitelné, s kořenitou vůní plnou citrusů. Lahvované bez filtrace a přidané síry.

Díky Landcraft Spirits vznikla v pivovaru Sibeeria Půlka chleba, pálenka tvořená z poloviny sladem a z poloviny chlebem. Chlebem částečně od nás z KRO Bakery a částečně z pekárny Alf & Bet. Výsledek bude za pár let, ale my se na něj těšíme už teď.